Este zahărul otrava albă sau nu?

Din ce se face zahărul? Până prin secolul al XVIII-lea, când s-a descoperit că zahărul se poate obține și din sfeclă, acesta era atât de scump încât se folosea mai mult pe post de medicament. Astăzi, 26% din zahărul din lume este produs de sfeclă de zahăr, iar 74% din trestie de zahăr. Aceasta din urmă crește în țările cu climă tropicală cum ar fi India, Brazilia, Thailanda, China. Totuși, la noi și în țările din Europa, sfecla de zahăr este principala materie primă pentru zahăr.

E un aliment sănătos? Din punctul de vedere al nutriționiștilor, zahărul este un aliment al cărui consum nu se justifică. Asta pentru că oferă organismului energia, dar nu și substanțe hrănitoare. Prin afinare, zahărul își pierde enzimele și celelalte substanțe nutritive, iar metabolizarea sa solicită organismul, ducând la stări de oboseală și somnolență. Zahărul nu ține de foame pe termen lung și poate duce la creșterea în greutate. Mai mult chiar, ajută la dezvoltarea bacteriilor din gură și favorizează apariția cariilor.

Mierea și zahărul brun sunt mai sănătoase?

Într-o oarecare măsură, da, dar și acestea trebuie consumate cu moderație. Mierea conține fructoză, care are tot atâtea calorii ca și zahărul. Totuși, are și vitamine și minerale care sunt benefice organismului. Zahărul brun rafinat este de fapt zahăr alb stropit cu melasă sau sirop de zahăr caramelizat. Cel mai indicat este zahărul brun nerafinat din trestie de zahăr care conține mai multe minerale, datorită melasei.

Mai bine îndulcitori?

Îndulcitorii sintetici sunt substanțe chimice, de sute de ori mai dulci decât zahărul, care nu conțin calorii și, în principiu, atacă dinții. Pot fi o alternativă la zahăr mai ales pentru persoanele care nu au voie să-l consume. Totuși, în combinație cu alte arome din alimente pot da un gust artificial, metalic, neplăcut.