Necunoscutele binefaceri ale mentei

Infuzia clasică de mentă, să-i spunem așa, este foarte bună pentru crampe intestinale, indigestii, dureri provocate de hiperaciditate. Este și un excelent detoxifiant. Dar acestea sunt lucruri pe care le cunoaștem.

Bună la inimă și...
Datorită proprietăților tonice, energizante și antispastice, menta e bună pentru copii și bătrâni, pentru bolnavii în convalescență. Pentru că reglează funcțiile inimii și intervine în afecțiunile digestive și respiratorii.

...de frumusețe
Infuzie: pui 50-60 g amestec de frunze de mentă, mărar, sunătoare și flori de mușețel în părți egale, într-un litru de apă clocotită. O lași acoperită zece minute, strecori și folosești. Izma, numele popular al mentei, era folosită în descântece de dragoste, de desfăcut farmece, de plămădeala inimii. E bună la: calmarea tenurilor iritate sau grase, bronzate și cu pori dilatați, cu acțiune antiinflamatoare și anti-iritantă, se tamponează fața cu discul demachiant înmuiat în infuzie, efectul fiind vizibil după câteva zile.

...de cap
Infuzie: două lingurițe cu frunze uscate și mărunțite la 250 ml de apă clocotită; lași vasul acoperit 15 minute, strecori și folosești. E bună șa: amețeli, migrene, dureri de cap, dar și inflamații ale gâtului și respirație urât mirositoare; se face gargară de 3-4 ori pe zi cu infuzie.

...de piele
Cataplasmele: din frunze proaspete, opărite. Bune la: reducerea umflăturilor provocate de contuzii, alinarea durerilor de sâni provocate de angorjare, calmarea mâncărimii în cazul pruritului senil la vârstnici, dar și la calmarea durerilor abdominale la copii.

...de reumatism
Oțet aromatic: pui la macerat într-un litru de oțet de vin 50-60 g de frunze proaspete și lași 20-30 de zile, agitând zilnic.
E bun la: dureri reumatice și lombare, luxații, entorse, sub formă de comprese și frecții aplicate local.

...de colon
Pulbere: frunze uscate și măcinate (de două ori, cu râșnița de cafea). E bună la: refacerea mucoaselor intestinale, calmarea colonului iritabil; se ia câte o lingură rasă, de 3-4 ori pe săptămâni, amestecată cu miere sau lapte (până devine pastă).