Citim, rezumăm și-ți recomandăm, ediția 3: Rezumat Adam si Eva (Tudor Arghezi)

Salut dragi cititori, astăzi o să vă prezint al treilea rezumat din cadrul emisiunii "Citim, rezumăm și-ți recomandăm" susținută de blogul Web XutZu. Astăzi o să vă prezint rezumatul poeziei "Adam și Eva" de cunoscutul poet român Tudor Arghezi, sper să fie un rezumat care o să vă ajute ! 




 Adam și Eva 
 -rezumat- 
  
         În prima strofă motivul creării primul om l-a reprezentat singurătatea. Cuvântul "copii" exprimă faptul că omul are ceva din suflarea divină semnificativă fiind în acest sens și metafora "altoi de stea". Ideea perfecțiunii omului apare inițial și în viziunea argheziană semnificativă fiind în acest sens enumeratia legată de materialul din care urma să fie făcut omul "dun borangic, argint sau promoroaca" urmând ca ei să fie "frumoși, cinstiți, nevinovați". 
         În cea de-a doua strofă epitetele "somnoros, trândav și nărăvaș" exprima defectele ale primului om. Materialul "praf și nițeluș scuipat" întărește ideea efemerității omului pe acest pământ. Poetul nu respectă ordinea întâlnită la autorul biblic cu privire la creația universului și a omului. La el, pe primul loc este omul creat din contrarii, apoi universul " făcuse și luminile din cer". 
        Crearea Evei din coasta lui Adam și apartenența ei la aceeași specie este subliniată în versurile "când ai o soră și-un tovarăș...". Prin aceste versuri relația de armonie este privită ca o relație frate-soră și ca o modalitate de întrajutorare. Versurile finale "anunță" căderea primilor oameni și pedeapsa acestora. Cuvântul "mici" sugerează imaturitatea spirituală a celor doi, iar expresia "se julea și nasul prin urzici: redă consecința și căderea lor. 
         Poezia "Adam și Eva" se încadrează în modernism prin numărul inegal de versuri al strofelor și printr-o viziune diferită asupra creației la poetul Tudor Arghezi