Cum ne luptăm cu dependența de cafea?

Societatea contemporană ne împinge spre tot felul de excese care ne vor distruge sănătatea consumate pe perioade îndelungate. Știm cu toții cum e să pierzi nopți lungi și albe lângă zeci de proiecte nefinisate, să tot umpli cana la nesfârșit și să te rogi să reziști până în zori pentru a-ți termina treaba și a ajunge la zi cu tot. Însă excesul de cafea ar putea cauza dependență, iar asta ar putea să-ți cauzeze ție variate probleme de sănătate de care să nu te scapi prea repede.

Cafeaua – prima o atrage pe a doua. Ai băut prea multe cești de cafea, să zicem mai mult de cinci, iar acum ești foarte nervos, agitat și cu prea multă energie.

Acțiune imediată. Efectele stimulatoare ale cofeinei durează între patru și șase ore. Nu există nici un antidot imediat, dar, oricum, ai putea să micșorezi necazurile: încearcă să te relaxezi cu ajutorul unei băi călduțe sau a unei plimbări în aer liber.

Cât de repede poți. Redu numărul de căni de cafea băute în fiecare zi, dar nu de tot, dintr-o dată. În caz contrar, vei risca să ,,faci cunoștință” cu o adevărată criză de abstinență. (amintește-ți că și cafeaua este considerată un fel de drog), care se manifestă prin dureri de cap, greață și irascibilitate.

Bine de știut! Lichidele și fibrele reduc efectul cafeinei, care va fi absorbită mult mai lent de organism și contracarează aciditatea stomacului. Prin urmare, încearcă să nu bei cafea pe stomacul gol, sau cel puțin, după ce ai savurat o ceașcă din lichidul magic, bea un pahar de apă.

Ascultă muzică relaxantă. Pune-ți CD-ul preferat și lasă-te purtat de senzațiile plăcute pe care ți le provoacă muzica – aceasta are un efect calmant asupra sistemului nervos. Mai mult decât atât, conform unor specialiști, terapia prin muzică și unele vibrații îți pot induce o stare de bine.