Agentiile de bone reprezinta un procent destul de mare din piata de specialitate, peste 70% dintre cei care au angajat o bona alegand astfel de servicii. A angaja o bona prin intermediul unei agentii de specialitate este o sarcina extrem de accesibila si abordabila, principalul motiv pentru care este indicat sa optati pentru o astfel de solutie fiind diversitatea ofertelor si experienta persoanelor angrenate in prestarea serviciilor de ingrijire copii.
Devreme ce ati contactat deja o agentie de bone care v-a facut recomandari in privinta acoperirii necesitatilor voastre, in perioada interviului veti aduce in discutie si aspectul financiar, un criteriu de baza in alegerea bonei. O necunoscuta in ceea ce priveste ulteriorul contract de colaborare este insusi renumeratia lunara, conform ofertelor disponibile pe piata, o angajata a agentiei proBona cu program obisnuit castigand intre 200 si 500 de euro. Diferentele se fac atat din punct de vedere al competentelor bonelor pe care le intervievati, cat si prin prisma anumitor factor specifici pe care ii vom enumera in randurile care urmeaza.
Factorii care influenteaza salariul unei bone
Experienta. De departe cel mai important aspect este modul de lucru al bonei si experienta din domeniu, o bona care se afla in acest domeniu de activitate de mai mult de 3-5 ani putand solicita un salariu pe masura aptitudinilor sale.
Numarul copiilor. Din acest punct de vedere nu ar trebui sa va faceti probleme, renumerarea unei bone care va avea grija de mai multi copii fiind absolut normala. Este important daca micutii sunt de varste apropiate sau au un stil de viata total opus, aceste aspecte fiind discutate in momentul interviului.
Responsabilitatile de baza. Sarcina de baza a unei bone este de a supraveghea un copil, un aspect esential atat pentru copiii cu varste fragede cat si pentru cei care au ajuns la o varsta ceva mai mare. Ideea in sine este cat se poate de corecta, insa nu putem omite faptul ca fiecare copil are nevoie si de o alimentatie potrivita, de o perioada de odihna, momente de relaxare sau chiar perioade de educare, toate aceste resposabilitati fiind sarcinile de baza ale bonei pe care urmeaza sa o angajati.
Sarcinile casnice. Daca ne oprim cu atentia asupra copiilor cu varste fragede, veti constata ca ei nu necesita o supraveghere permanenta, anumite perioade fiind destinate odihnei. In tot acest timp, bona ar putea avea sarcini casnice sau care sa includa o mai buna organizare a activitatilor celui mic, pregatirea meselor, curatenia in camere lui sau spalatul hainelor fiind indeajuns de abordabile pentru o bona experimentata.
Competente extra contractuale. Cunoasterea unei limbi straine sau o educatie aparte pot fi aspecte care pot influenta si ele salariul unei bone. Daca doriti ca micutul vostru sa beneficieze de o atentie sporita din punct de vedere educational, ar fi cazul sa angajati o bona cu referinte temeinice la capitolul aptitudini practice si competente educationale.