Cum alegem o saltea noua?

Criteriile dupa care ar trebui sa alegem salteaua perfecta nu sunt universal valabile, neexistand o reteta ideala in acest sens. Ofertele care sunt disponibile pe piata, in prezent, include o gama foarte diversificata, ata ca pret cat si ca materiale folosite sau ca numar de avantaje potentiale pe care le ofera.

O persoana sanatoasa, care nu sufera de durei musculare, articulare sau ale coloanei vertebrale, poate alege orice saltea, avand grija ca aceasta sa aiba o suprafata regulata, sa permita o buna ventilare a aerului si sa aiba un grad cat mai crescut de fermitate – acest lucru fiind dovedit ca unul care favorizeaza o odihna optima.

In cazul saltelelor pentru copii sau bebelusi trebuie avut in vedere ca exista variante care propun o husa hipoalergenica, antibacteriana si antiacariana, acest lucru putand fi indicat in anumie situatii.

Saltelele ortopedice ajuta, in anumite situatii, aducand ameliorari ale durerilor si o crestere a calitatii somnului, cand este vorba de persoane care resimt constant dureri sau care au suferit traumatisme sau interventii chirurgicale. De fapt asa a si aparut acest produs, ca unul destinat spitalelor, din incercarea de a se crea o nisa care sa ofere castig in fata concurentei. In prezent exista numeroase astfel de modele, niciunul nefiind recunoscut sau recomandat oficial de catre OMS. Astfel incat, daca va orientati spre o saltea ortopedica, cel mai indicat ar fi sa solicitati parerea unui medic sau a cuiva care a testat-o deja.

La o categorie cumva similara intra asa-numita saltea memory – de fapt, ‘memoria’ este atributul spumei poliuretanice sau vascozoelastice care constituie miezul saltelei. Inclusiv NASA a facut studii si a folosit acest gen de spuma; in uzul public a intrat ulterior, in anii ’80. Termenul de ‘memorie’ ar putea induce in eroare, ducand cu gandul la deformare. Intr-adevar, spuma se deformeaza, in timpul somnului, dar isi revine apoi la forma initiala. Cele mai dense vor avea o viata mai lunga. Avantajul principal este dat de faptul ca salteaua nu pune presiune asupra corpului. Exista si voci care puncteaza punctele slabe ale acestui matrial, aratand ca este usor inflamabil si ca exista riscul ca, din cauza tratamentului chimic, sa inhalam vapori toxici pe care ii poate emana.