Ca să fii în formă, ai nevoie de un număr suficient de ore de somn. Media recomandată de medici este de 8 ore de somn pe noapte. Din păcate, majoritatea persoanelor adulte nu reușesc să doarmă mai mult de șase. Nu numai programul de muncă e de vină pentru aceasta, ci și dificultățile în a adormi, somnul neliniștit și prin urmare, ne-odihnitor. Efectele sunt imediat vizibile: cearcănele, aspectul tern și lipsit de strălucire a tenului, durerile de cap, scăderea capacității de concentrare etc. În timp, sănătatea întregului organism este afectată.
Bea multă apă!
Când corpul tău nu primește o cantitate suficientă de apă pe parcursul zilei (ceea ce înseamnă cel puțin un litru și jumătate), ritmul natural al proceselor fizice se modifică, iar aceasta îți poate influența în sens negativ calitatea somnului.
Alege un meniu adecvat pentru masa de seară
Mănâncă puțină carne de pește sau pui, înghețată, sau bea lapte la cină. Aceste alimente conțin un aminoacid care stimulează producția de serotonină, iar aceasta la rândul ei te ajută să te relaxezi și să ai astfel un somn odihnitor. Carbohidrații au un efect asemănător, așa că poți servi la masa de seară iaurt cu fructe sau biscuiți cu lapte.
Folosește aromoterapia
Parfumul de lavandă reprezintă un ajutor neprețuit pentru inducerea somnului deoarece constituie un relaxant natural foarte eficient. Toarnă câteva picături de ulei esențial de lavandă în apa din cadă și, înainte de culcare, fă o baie cât mai caldă. Mușețelul este, de asemea socotit ca un remediu împotriva insomniei. Fă o infuzie din flori de mușețel, pune lichidul într-un castronel și inhalează aburii produși.
Asigură-te că patul e bine făcut
Lenjeria de pat trebuie să fie curată și să nu prezinte cute sau încrețituri care să te împiedice să stai întins comod. Cel mai indicat e ca materialul din care aceasta este realizată să fie bumbacul sau mătasea, deoarece fibrele artificiale nu permit pielii să respire.