Cum pot avea succes

Succesul nu se învaţă în şcoli, cel puţin, în sistemul nostru de învăţământ, care ştim cu toţii la ce nivel de degradare este. Ca o mică paranteză, în Norvegia, profesorii sunt instruiţi din studenţii de top, adică primii 10%, faţă de ai noştrii, care se chinuie să obţină o notă de 6-7 la o materie pe care ar trebuii să o cunoască şi să o predea.

Elevii de clasa a X-a, învaţă în şcoli cum să aibă succes în domeniul antreprenorial, cum să devină antreprenori de succes, cum să îşi iniţieze o afacere, şi nu în ultimul rând, cum să o gestioneze. Este foarte frumos, doar că există o problemă majoră. Cum poate cineva care nu are succes, să înveţe un elev cum să obţină succesul? Nu este puţin ciudat?

Succesul se obţine prin foarte multă muncă, şi mai ales, trebuie să ţinem minte că avem două urechi şi doar o singură gură. Trebuie să îi ascultăm pe cei care au succes, să învăţăm din greşelile pe care aceştia le-au făcut în trecut, majoritatea dintre cei care au astăzi succes au dezvăluit secretul lor, nu ţin totul doar pentru ei. Aceste persoane chiar sunt autorizate să ne înveţe succesul şi mai ales au ce să ne povestească.

Succesul se obţine prin multă lectură, să citim cărţile celor care au succes, să vedem ce sfaturi au pentru noi, cum au procedat ei în anumite situaţii limită, sunt multe astfel de cărţi, orice librărie are o rubrică denumită "dezvoltare personală", acolo este locul unde ar trebuii ca fiecare dintre noi să cotrobăie cel puţin o dată la două sau trei săptămâni. Dacă nu vedem cum au procedat alţii, s-ar putea să facem şi noi aceleaşi greşeli, iar dacă nu suntem la fel de norocoşi ca ei, s-ar putea ca la noi să se termine mai repede drumul către succes, şi mai ales, fără să-l fi văzut vreodată.